Wat is ALGOL en hoe werkt deze functie?

Hoe is ALGOL ontstaan?

ALGOL, wat staat voor Algorithmic Language, is een programmeertaal die in de jaren vijftig werd ontwikkeld. Het werd ontworpen om wetenschappelijke en wiskundige berekeningen, met name numerieke berekeningen en symbolische manipulatie, eenvoudiger te maken. Numerieke berekeningen zijn berekeningen met getallen, en symbolische manipulatie is het werken met wiskundige symbolen. ALGOL is belangrijk omdat het de basis heeft gelegd voor veel moderne programmeertalen.

Hoe werkt de ALGOL?

ALGOL-programma’s werden opgeslagen op ponskaarten of ponsbanden. Ponsbanden zijn lange stroken papier met gaatjes erin, die informatie bevatten. Voor het opslaan van ALGOL-programma’s op ponsbanden werd een aangepaste versie van de CCITT ITA-2 code gebruikt. Deze code gebruikt 5 bits om karakters te vertegenwoordigen. Bits zijn de kleinste eenheden van informatie in een computer.

De functie ALGOL

De functie ALGOL kun je in GC Wizard vinden onder Wetenschap en Technologie. Bijna bovenaan het scherm staat een schuifknop waarmee je kunt kiezen Coderen of Ontsleutelen.

Coderen

Als je ‘coderen’ kiest verschijnt er bovenaan het scherm een tekstveld waarin je de tekst invoert, die je versleuteld wilt hebben.

Onder de schuifknop coderen/Ontsleutelen staat een andere schuifknop waarmee je de numerieke basis kunt instellen. Je kunt kiezen voor:

  • Decimaal
  • Binair

Onder uitvoer komt de versleutelde tekst in de vorm, die je bij Numerieke basis hebt gekozen.

Schermafdruk ALGOL coderen in GC Wizard

Ontsleutelen

Als je ‘ontsleutelen’ kiest verschijnt er bovenaan het scherm een tekstveld waarin je de tekst invoert, die je ontsleuteld wilt hebben.

Onder de schuifknop coderen/Ontsleutelen staat een andere schuifknop waarmee je de numerieke basis kunt instellen die gebruikt is voor de versleutelde tekst. Je kunt kiezen voor:

  • Decimaal
  • Binair

Onder uitvoer verschijnt de ontsleutelde tekst.

Schermafdruk ALGOL decoderen in GC Wizard