Wat is Atbash en hoe gebruik je deze functie?

Wat is Atbash?

Atbash

Atbash (ook Atbasj, Hebreeuws אתבש) is een makkelijke methode om een tekst te coderen of te decoderen met het Hebreeuwse alfabet. De oorspronkelijke kabbalistische methode werd ook gebruikt om betekenissen te onthullen die men dacht verborgen te zijn in religieuze teksten.

De naam Atbash is afgeleid van de eerste en laatste twee letters van het Hebreeuwse alfabet (A-T-B-Sch). Het illustreert de procedure waarbij de eerste letter (Aleph) wordt omgewisseld met de laatste letter (Taw), de tweede letter (Beth) met de voorlaatste letter (Shin), enzovoort.

Atbash behoort tot de categorie van monoalfabetische monografische substitutiemethoden. Dit betekent dat elke letter in de tekst wordt vervangen door een specifieke andere letter volgens een vast patroon. In tegenstelling tot polyalfabetische methoden, waarbij meerdere alfabetten worden gebruikt, gebruikt Atbash slechts één enkel alfabet voor zowel versleuteling als ontsleuteling.

Variant ALBaM

ALBaM (Hebreeuws אלבם) is een versleutelingsmethode die lijkt op ATBaSch. Het Hebreeuwse alfabet heeft 22 letters, verdeeld in twee groepen van 11 letters elk (א-כ en ל-ת), die rechtstreeks aan elkaar worden gekoppeld. Dit werkt zoals ROT13 in het Latijnse alfabet. Door de letters te verschuiven met de helft van de alfabetbreedte blijven versleutelen en ontsleutelen hetzelfde. De eerste twee letterparen die worden omgewisseld, zijn Aleph met Lamed en Beth met Mem.

Lees meer over Atbash op Wikipedia (en)

De functie Atbash Cijfer

Bovenaan het scherm zie je een schuifknop waarmee je kunt kiezen tussen Historisch, Hebreeuws en Modern, Latijn.

  • Als je kiest voor Historisch, Hebreeuws, wordt de tekst versleuteld volgens de Atbash-methode.
  • Als je kiest voor Modern, Latijn, wordt de tekst versleuteld volgens de ALBaM-methode.

Onder de schuifknop bevindt zich een tekstveld waar je de tekst kunt invoeren die je wilt versleutelen of ontsleutelen. Onder het kopje “Uitvoer” zie je het resultaat van de versleuteling of ontsleuteling.

Schermafdruk atbash historisch in GC Wizard
Schermafdruk atbash modern in GC Wizard