Wat is Ave Maria Code en hoe gebruik je deze functie?

Hoe is Ave Maria Code ontstaan?

Johannes Trithemius werd geboren in Trittenheim op 2 februari 1462. Op 17-jarige leeftijd studeerde hij aan de Universiteit van Heidelberg. In 1499 schreef hij zijn werk “Steganographia” in 8 delen, gevolgd door zijn boek Polygraphia in 1518.

Het werk “Steganographia” bestaat uit zes boeken en een sleutel (clavis):

  • Boek I bevat niet minder dan 384 alfabetten (“minutiae” genoemd door de auteur) van 24 letters (of “graden”): elke letter komt overeen met een Latijns woord (zelfstandig naamwoord, werkwoord, bijvoeglijk naamwoord, enz.) in verwijzing naar christelijke gebeden en religieuze teksten, in totaal 9.216 verschillende woorden. Dit staat tegenwoordig bekend als de Ave Maria-cyfer, waarbij voornamelijk enkele van de eerste alfabetten worden gebruikt.
  • Boek II bevat nog 308 Latijnse alfabetten met 7.392 woorden, opnieuw gebruikmakend van Latijnse woorden met voornamelijk een religieuze context.
  • Boek III presenteert 132 alfabetten in drie kolommen, die samen 3.168 woorden vormen in een “universele taal” waarbij elke letter equivalent is aan een verzonnen woord (bijvoorbeeld “a” zou Abra, mada, badar, cadalan, pasa, enz. kunnen zijn), maar in staat is om getallen uit te drukken (van 1 tot 10 zou bijvoorbeeld Abra, Abre, Abri, Abro, Abru, Abras, Abres, Abris, Abros en Abrus zijn).
  • Boek IV toont 2.880 verzonnen alfabet-dicties in 120 alfabetten. Om te decoderen, moet je simpelweg de tweede letter van elk woord nemen.
  • Boek V reproduceert twee canonieke hash-tabellen, een direct met 80 alfabetten en de andere omgekeerd met 98 alfabetten, waardoor oneindige permutaties mogelijk zijn. Hierbij horen twaalf “planisferische wielen”, elk bestaande uit zes categorieën van 24 cijfers gecombineerd met de 24 letters, wat het mogelijk maakt om uitgebreide gecodeerde berichten op te stellen.
  • Boek VI is een verzameling van (deels vermeende) oude alfabetten, waaronder Germaans-Frankisch, Ethiopisch, Normandisch, Magisch en Alchemistisch.

Het werk eindigt met alfabetten van zijn uitvinding, zoals het “tetragramaticus” gevormd door 4 karakters die gediversifieerd zijn in 24 letters, en het “enagramaticus” van 9 karakters en 28 letters, waarbij hij voorbeelden geeft van geschriften die lijken op een natuurlijke taal.

Lees meer over Polygraphia op Wikipedia (en)

De functie Ave Maria Code

Bijna bovenaan het scherm heb je een schuifknop waarmee je kunt kiezen tussen Coderen en Ontsleutelen.

Coderen

Als je ‘coderen’ kiest, verschijnt er bovenin het scherm een tekstveld. Hierin plaats je de tekst die je wilt coderen.

Onder Uitvoer zie je de versleutelde tekst.

Schermafdruk ave maria code coderen in GC Wizard

Ontsleutelen

Als je ‘ontsleutelen kiest, verschijnt er bovenin het scherm een tekstveld. Hierin plaats je de tekst die je wilt ontsleutelen.

Onder Uitvoer zie je de ontsleutelde tekst.

Schermafdruk ave maria code ontsleutelen in GC Wizard