01 Wat is Braille?

Braille is een tastbaar schrijfsysteem. Blinden en slechtzienden gebruiken het, omdat zij gewone tekst niet kunnen lezen of dit alleen met veel moeite kunnen doen. Het schrift bestaat uit puntpatronen die meestal van achteren in het papier worden gedrukt. Aan de voorkant kunnen de verhoogde punten worden gevoeld met de vingertoppen. Een rooster van 3×2 punten wordt gebruikt om letters en groepen letters te coderen. De zes punten kunnen 64 verschillende tekens vormen. Om meer tekens te maken, bijvoorbeeld voor hoofd- en kleine letters, worden speciale tekens gebruikt. Deze geven aan hoe je moet schakelen of dubbele toewijzingen maken.

Geschiedenis van Braille

De Fransman Louis Braille ontwikkelde Braille in 1825. Naast de 26 letters van het Latijnse alfabet en de 10 cijfers, werden extra letters en lettercombinaties gemaakt. Dit is afhankelijk van de taal en werd als nationale norm aangenomen. Een overzicht van deze normen is te vinden in de “World Braille Usage, Third Edition (pharmabraille.com)”.

Hoe werkt Braille in de informatica?

Met de komst van computers werd Braille uitgebreid naar 8 punten. Een nieuwe standaard werd gemaakt: Computer Braille of Eurobraille. Eurobraille koppelt de 256 tekens van een West-Europese tekenset aan de 256 mogelijke 8-punts Braille-tekens. De tekenset ISO 8859-1 wordt gebruikt. De exacte toewijzingen van de 8-punts Braille aan de 8-bits code staan in de DIN-norm 32982.

Lees meer over Braille op Wikipedia (en)