Wat is Gronsfeld Cijfer en hoe werkt deze functie?

Hoe is Gronsfeld Cijfer ontstaan?

Johann Franz Graf von Gronsfeld-Bronkhorst (1640 – 1719) zou volgens verhalen tijdens een reis van Mainz naar Frankfurt de polyalfabetische monografische substitutiecijfer, die vandaag de dag naar hem is vernoemd, hebben voorgesteld aan de schrijver en jezuïetenpriester Caspar Schott (1608 – 1666). Schott schreef hierover in 1665 in zijn boek Schola stenographia.

De Gronsfeld Cijfer is slechts een zwakkere variant van de methode die Vigenère al in 1586 had voorgesteld. Het was daarom al verouderd op het moment van zijn uitvinding, omdat het werkt met slechts 10 verschillende versleutelingsalfabetten, terwijl de Vigenère-code 26 alfabetten gebruikt.

Wat is Gronsfeld Cijfer?

Gronsfeld Cijfer is een verdere ontwikkeling van de Trithemius versleuteling, maar alleen de eerste tien regels van de tabula recta worden gebruikt.

Deze zijn genummerd van 0 tot 9 en nu wordt een decimaal nummer gekozen als sleutel, bijvoorbeeld “1954”. Dan wordt de eerste letter van de gewone tekst versleuteld volgens de regel met het nummer “1”, dat wil zeggen het eerste cijfer van dit nummer, de tweede letter volgens de regel met het nummer “9”, enzovoort. De vijfde letter wordt weer versleuteld volgens de regel met het nummer “1”, enzovoort. De eerste regel, genummerd met 0, bevat dus het gewone alfabet. De Gronsfeld Cijfer is slechts een zwakkere variant van de methode die Vigenère al in 1586 had voorgesteld. Het was daarom al verouderd op het moment van zijn uitvinding, omdat het werkt met slechts 10 verschillende versleutelingsalfabetten, terwijl de Vigenère-code 26 alfabetten gebruikt.

Hoe werkt de functie Gronsfeld Cijfer?

Boven uitvoer staat een schuifknop met de keuze om te coderen of te ontsleutelen.

Coderen

Als je ‘coderen’ kiest verschijnen er bovenin het scherm drie tekstvelden en een schuifknop.

In het eerste tekstveld plaats je de tekst, die versleuteld moet worden.

Daaronder voer je de sleutel in waarmee de tekst versleuteld moet worden. Dit is een cijferreeks.

In het tekstveld, A, geef je de verschuiving aan van A. Je kunt hier een waarde invoeren of de waarde aanpassen met de plus- en min-knop.

Met de schuifknop kun je de Autokey aan- of uitzetten.

Onder Uitvoer komt de versleutelde tekst te staan.

Schermafdruk gronsfeld cijfer coderen in GC Wizard

Ontsleutelen

Als je ‘ontsleutelen’ kiest verschijnen er bovenin het scherm drie tekstvelden en een schuifknop.

In het eerste tekstveld plaats je de tekst, die ontsleuteld moet worden.

Daaronder voer je de sleutel in waarmee de tekst ontsleuteld moet worden. Dit is een cijferreeks.

In het tekstveld, A, geef je de verschuiving aan van A. Je kunt hier een waarde invoeren of de waarde aanpassen met de plus- en min-knop.

Met de schuifknop kun je de Autokey aan- of uitzetten.

Onder Uitvoer komt de ontsleutelde tekst te staan.

Schermafdruk gronsfeld cijfer decoderen in GC Wizard