Wat is Morbit en hoe werkt deze functie?

Wat is Morbit?

Morbit is een fascinerende variant van Morse-code die naast Morse-codering ook een polygrammatische substitutie uitvoert. Dit betekent dat meerdere letters tegelijkertijd worden vervangen door een combinatie van getallen of symbolen.

Morbit gebruikt een numerieke index (van 1 tot 9) die gekoppeld is aan Morse-karakterparen. Deze index wordt gemaakt met behulp van een sleutelwoord.

Voorbeeld: Het sleutelwoord “MORSECODE” produceert de index 568931724 door de letters alfabetisch te sorteren en ze te koppelen aan de nummers 1234567879.

De eerste stap bij het versleutelen is om het originele bericht in Morse-code te coderen. De tekens worden gescheiden door een schuine streep “/” en woorden worden gescheiden door dubbele schuine strepen “//”.

Voorbeeld: Het bericht “MORE BITS” wordt in Morse-code weergegeven als “-/-/.-././/-…/…/-/…”.

In het tweede deel van de codering worden de Morse-codetekens verdeeld in paren van 2 tekens en gekoppeld aan de overeenkomstige indexwaarde.

Voorbeeld: “- /- – /. -. /- … ./ … /-” komt overeen met de nummers 32379749578158.

Het versleutelde resultaat is daarom “32379749578158”.

De functie Morbit

Boven de Uitvoer staat een schuifknop waar je kunt kiezen voor Coderen en Ontsleutelen.

Coderen

Als je ‘coderen’ kiest verschijnen er bovenaan het scherm twee tekstvelden. In het eerste tekstveld typ je de tekst die versleuteld moet worden.

In het tweede tekstveld zet je de sleutel van maximaal 9 tekens.

Onder Uitvoer verschijnt de versleutelde cijferreeks.

Schermafdruk Morbit decoderen in GC Wizard

Ontsleutelen

Als je ‘ontsleutelen’ kiest verschijnen er bovenaan het scherm twee tekstvelden. In het eerste tekstveld typ je de cijferreeks die ontsleuteld moet worden.

In het tweede tekstveld zet je de sleutel van maximaal 9 tekens.

Onder Uitvoer verschijnt de ontsleutelde tekst.

Schermafdruk Morbit coderen in GC Wizard