Wat is Railfence/Zig-Zag en hoe werkt deze functie?

Wat is Railfence/Zig-Zag?

De Railfence-codering, ook wel zigzag- of palissadecodering genoemd, is een permutatiecodering. Permutatiecodering houdt in dat de volgorde van de tekens of blokken van de tekst wordt gewijzigd om deze te versleutelen of te ontsleutelen, zonder de tekens zelf te vervangen.

De tekst wordt geschreven in een vastgestelde diepte (sleutel) in zigzagpatroon. Bij het versleutelen wordt de tekst regel voor regel geschreven. De volgorde van de regels kan worden veranderd door een optioneel wachtwoord. De volgorde van de regels komt overeen met de positie van de letters van het wachtwoord in het alfabet.

Lees meer over Rilfence/Zig-Zag op Wikipedia (en)

De functie Railfence/Zig-Zag

Net boven Uitvoer staat een schuifmenu met de keuze Coderen en Ontsleutelen.

Coderen

Als je ‘coderen’ kiest verschijnen er een aantal tekstvelden.

In het eerste tekstveld zet je de tekst, die versleuteld moet worden.

Daaronder geef je de sleutel op. Dit is de diepte van het zig-zag patroon. De waarde kan maximaal het aantal karakters van de te versleutelen tekst zijn. Je kunt een waarde intypen of aanpassen met de plus- en minknop.

Je kunt de volgorde van de regels veranderen met een wachtwoord in het tekstveld achter Optioneel wachtwoord.

Tot slot kun je het startpunt aanpassen in het tekstveld achter Offset. Je kunt hier een waarde typen of de waarde aanpassen met de plus- en minknop. De waarde kan maximaal het aantal karakters van de te versleutelen tekst zijn.

De versleutelde tekst zal verschijnen onder Uitvoer.

Schermafdruk Railfence/zig-zag coderen in GC Wizard

Ontsleutelen

Als je ‘Ontsleutelen’ kiest verschijnen er een aantal tekstvelden.

In het eerste tekstveld zet je de tekst, die ontsleuteld moet worden.

Daaronder geef je de sleutel op. Dit is de diepte van het zig-zag patroon. De waarde kan maximaal het aantal karakters van de te ontsleutelen tekst zijn. Je kunt een waarde intypen of aanpassen met de plus- en minknop.

Je kunt de volgorde van de regels veranderen met een wachtwoord in het tekstveld achter Optioneel wachtwoord.

Tot slot kun je het startpunt aanpassen in het tekstveld achter Offset. Je kunt hier een waarde typen of de waarde aanpassen met de plus- en minknop. De waarde kan maximaal het aantal karakters van de te ontsleutelen tekst zijn.

De ontsleutelde tekst zal verschijnen onder Uitvoer.

Schermafdruk Railfence/zig-zag decoderen in GC Wizard