Wat is het Equatoriaal coördinatensysteem?
In de bolvormige sterrenkunde is het equatoriaal coördinatensysteem een geocentrisch coördinatensysteem op de hemelbol. Dit betekent dat het midden van dit systeem de aarde is. Het heeft het vlak van de hemelequator als referentievlak.
De positie van een object aan de hemel, dus op de denkbeeldige hemelbol, waarvan het middelpunt de aarde is, wordt aangegeven door twee polaire coördinaten vanaf de aarde.
Roterend equatoriaal coördinatensysteem
Het roterende equatoriale coördinatensysteem heeft het lentepunt op de hemelequator als referentiepunt. Voor waarnemers op aarde draait de sterrenhemel met het lentepunt eenmaal per dag rond de aarde. Daarom wordt het een roterend systeem genoemd. Coördinaten van dit systeem zijn:
- Declinatie: hoekafstand vanaf het equatoriale vlak; positief teken voor het noordelijk halfrond.
- Rechte klimming: hoekafstand vanaf het lentepunt; een ster met een grotere rechte klimming passeert later door de meridiaan dan een ster met een kleinere rechte klimming.
Stationair equatoriaal coördinatensysteem
Het stationaire equatoriale coördinatensysteem heeft als referentiepunt de zuidelijke kruising van de hemelequator en de meridiaan van de waarnemingslocatie. Coördinaten van dit systeem zijn:
- Declinatie: hoekafstand vanaf het equatoriale vlak.
- Uurhoek: hoekafstand vanaf de meridiaan, die naar het westen toeneemt vanaf 0° en naar het oosten afneemt vanaf 360°.