Met de Waypoint-projectie bepaal je een nieuwe locatie door een richting en afstand vanaf een startpunt te nemen. GC Wizard berekent het eindpunt door de opgegeven afstand en richting te volgen vanaf het begincoördinaat. Deze functie gebruikt geodetische lijnen of rechte lijnen, wat de kortste route tussen twee punten op een grote cirkel aangeeft.
Hoe maak je in GC Wizard een waypoint projectie?
Om de projectie te starten, voer je eerst het coördinaat van het startpunt in. Daarna voer je de afstand en de richting in.
Als je alle benodigde informatie hebt ingevoerd, druk je op de knop ‘Indienen’ om GC Wizard te laten beginnen met de berekening.
Het invoeren van de afstand
Je hebt een invoerveld waar je de afstand kunt aangeven en een keuzemenu voor de lengte-eenheid.
Het invoeren van de richting
Je kunt het aantal graden opgeven, maar als je de coördinaten niet precies weet ook een richting opgeven in het keuzemenu achter het tekstveld.
De projectie omdraaien
Onder de richting staat een schuifknop met de tekst omgekeerd. Hiermee kun je de waypoint projectie omdraaien en wordt dus de projectie in tegengestelde richting uitgevoerd.
Het bepalen van het uitvoerformaat
Standaard staat het Uitvoer formaat op DMM. Als je een ander formaat wilt kun je een keuze maken in het keuzemenu.
Hoe werkt waypoint projectie (koers) – voor geodetische / orthodrome en loxodrome / rhumb line?
Bij het kiezen van een eindpunt moet je onthouden dat er in navigatie twee manieren zijn om de route tussen twee punten te berekenen:
- Geodetische lijnen of rechte lijnen: de kortste route tussen twee punten, waarbij het begin- en eindpunt op een grote cirkel liggen.
- Loxodromen of rhumb lines: de route tussen begin- en eindpunt die langs lengtelijnen (de lijnen van noord naar zuid) lopen onder dezelfde hoek.
De aarde is niet plat, maar een vorm die lijkt op een afgeplatte bol, ook wel een ellipsoïde genoemd. Een kaart is een manier om deze vorm weer te geven. De Mercator-projectie is een bekende manier om de aarde op kaarten te laten zien.
S-Man42 legt dit uitvoerig uit in een het artikel The Curvy Thing (engelstalig).