Wat is Zeeslag Code en hoe gebruik je deze functie?

Wat is de Zeeslag Code?

De Zeeslag Code is een manier om informatie te verbergen en door te geven met behulp van een rooster of grid. Het lijkt op het spel Zeeslag, waarbij spelers schepen plaatsen op een grid en proberen de schepen van de tegenstander te raken.

Hoe werkt de Zeeslag Code?

  1. Rooster Maken: Eerst maak je een rooster van vierkanten. Elk vierkant in het rooster krijgt een rij- en kolomnummer. De rijen worden genummerd van boven naar beneden en de kolommen van links naar rechts.
  2. Tekst Omzetten: Je zet de tekst die je wilt coderen om in tekens, zoals “#”. Deze tekens plaats je op specifieke plaatsen in het rooster.
  3. Coördinaten Bepalen: De plaats van elk “#” in het rooster wordt bepaald door een paar coördinaten. Deze coördinaten bestaan uit twee getallen: X en Y. X is het kolomnummer (horizontale positie) en Y is het rijnummer (verticale positie).
  4. Coördinaten Verzenden: De coördinatenparen van alle “#” tekens worden genoteerd en verzonden naar de persoon die de gecodeerde boodschap moet ontcijferen.

De functie Zeeslag Code

Bovenaan het scherm zie je een schuifknop waarmee je kunt kiezen tussen Coderen en Ontsleutelen.

Coderen

Als je ‘coderen’ kiest, verschijnen er twee schuifknoppen. Met het eerste schuifje stel je in hoe de versleutelde tekst getoond moet worden.

  • Getallen: De uitvoer zal worden gepresenteerd als getallen. Bijvoorbeeld: 3,1 wat op het rooster de 3e kolom van de 1e rij is.
  • Excel-schema: De uitvoer zal worden gepresenteerd zoals de posities in een Excel bestand. Bijvoorbeeld: C1 wat op het rooster de 3e kolom van de 1e rij is.

Met het tweede schuifje stel je in hoe je de te coderen tekst wilt invoeren.

  • Tekst: Deze invoermethode zal een tekstveld zijn waarin je karakters kunt invoeren. Het tekstveld zal veranderen in een tekstveld van één regel.
  • Grafiek: Met deze invoermethode plaats je punten op een rooster door middel van een # teken zodat je een grafische weergave krijgt. Het tekstveld zal veranderen in een tekstveld van meerdere regels.

Als je een tekst hebt ingevoerd kun je op de Startknop tikken om de versleuteling door GC Wizard te laten uitvoeren.

De versleutelde tekst zal verschijnen onder Uitvoer.

Schermafdruk zeeslag code coderen in GC Wizard

Ontsleutelen

Als je ‘ontsleutelen’ kiest, verschijnt er één schuifknop. Met dit schuifje stel je in hoe de versleutelde tekst is getoond.

  • Getallen: De versleutelde tekst bestaat uit getallen. Bijvoorbeeld: 3,1 wat op het rooster de 3e kolom van de 1e rij is.
  • Excel-schema: De versleutelde tekst bestaat uit posities in een Excel bestand. Bijvoorbeeld: C1 wat op het rooster de 3e kolom van de 1e rij is.

Als je in het tekstveld de versleutelde tekst hebt geplaatst, tik je op de Startknop om GC Wizard te tekst te laten ontsleutelen.

De ontsleutelde tekst zal verschijnen onder Uitvoer.

Schermafdruk zeeslag code ontsleutelen in GC Wizard