Hoe is Zentralcode 1 ontstaan
De TR440 was de enige technisch concurrerende mainframecomputer die in Duitsland werd gemaakt in zijn tijd. Vooral het besturingssysteem voor abonnees was rond 1970 uniek in de wereld – geen enkele andere computer kon toen iets vergelijkbaars bieden. Dit maakte het de favoriete mainframe voor universitaire rekencentra. In totaal werden ongeveer 60 TR440’s geïnstalleerd voor een eenheidsprijs van ongeveer DM 15 miljoen.
De eerste werkende TR440 werd in 1970 geleverd aan het rekencentrum van de Ruhr Universiteit in Bochum. Meer dan 10 jaar werkten duizenden studenten en wetenschappers enthousiast met deze computer in timesharing-modus. Timesharing betekent dat meerdere gebruikers tegelijkertijd gebruik kunnen maken van de computer door de beschikbare rekentijd te delen.
Lees meer over TR440 op Wikipedia (en)
Wat is Zentralcode 1?
De Zentralcode 1, ofwel ZC 1, werd gebruikt voor de codering van tekenreeksen in de Telefunken computer 440 (TR 440). De ZC 1 bevat alle tekens van de internationaal gestandaardiseerde 7-bit code volgens DIN 66 003.
Deze code was de eerste 8-bit code die verschillende codeposities bood voor umlauten en vierkante of krulhaken. Umlauten zijn Duitse letters met twee puntjes bovenop, zoals Ä, Ö en Ü. Vierkante haken zijn [ en ], terwijl krulhaken { en } zijn.
Dankzij deze codering kunnen programma’s worden geformuleerd in Algol 60 (een programmeertaal die vierkante haken gebruikt) met Duitstalige opmerkingen en tekenreeksen (strings).
Ook hier was de TNS 440 zijn tijd vooruit: de compilers van andere fabrikanten hadden tot in de jaren 1990 last van de dubbelzinnigheid van de codeposities voor de haken en andere speciale tekens zoals Ä, Ö, Ü. Compilers zijn programma’s die broncode omzetten in uitvoerbare code.

De functie Zentalcode 1
De functie Zentralcode 1 staat in de map Wetenschap en Technologie.
De functie begint met een tekstveld waar je de tekst kunt invoeren die je wilt versleutelen of ontsleutelen.
Daaronder staat een schuifknop met de opties Coderen en Ontsleutelen. Hiermee kun je aangeven of de tekst, die in het tekstveld staat versleuteld of ontsleuteld moet worden.
Als je hebt gekozen voor ‘coderen’ kun je aangeven met de schuifknop Numerieke basis hoe je de Uitvoer wilt hebben. Als je kiest voor Decimaal zal GC Wizard de Uitvoer in een cijferreeks tonen met decimale getallen. Als je kiest voor Binair zal de cijferreeks in binaire getallen worden getoond. Als je voor ‘ontsleutelen’ hebt gekozen, geef je hier aan of de ingevoerde cijferreeks decimale waarden of binaire waarden bevat.
Onder Uitvoer zal de tekst worden getoond als cijferreeks of de versleutelde cijferreeks worden getoond als tekst.

